dijous, 15 de maig del 2008

Webquest Eduteka

Investigant una mica les diferents metodologies de treball que ens ofereix internet he pogut recorrer per diferents pagines educatives com les Caceres del Tresor, Webquest ( xtec.cat, eduteka, averroes, fem ràdio, etc.) o el portal educatiu de l'Edu365. Aquestes zones educatives són molt interessants perquè ens ofereixen un gran ventall de projectes d'integració, activitats adreçades als diferents nivells escolars i orientades cap a la investigació (gran part de la informació amb què els alumnes interactuen prové de recursos d'Internet) , projectes col·laboratius, espais virtuals dedicats concretament a un tema, etc.

Donant un cop d'ull a totes les pàgines que se'ns han recomanat, he escollit una activitat que s'adequa al nivell que treballem en el nostre blog i també al tema de la diversitat de cultures. Aquesta activitat es titula "¿Veo lo que ve usted?" i ens la ofereix la Webquest anomenada Eduteka (Fundacion Gabriel Piedrahita Uribe) en l'apartat de Competències ciutadanes.
L'objectiu de l'activitat és superar la idea d'interpretacions "correctes" o "incorrectes" i aprendre a apreciar que existeixen diverses perspectives degut a les múltiples diferències que existeixen tant de gènere, classe, edat, religió, raça, salut, eduacació familiar, etc. Acceptar aquestes diferències és essencial a la nostra societat multicultural perquè en la nostra societat els missatges dels mitjans de comunicació sempre s'interpreten de diferents maneres.
Per fer-ho, l'activitat que es planteja és represetar una situació real davant l'aula, una imatge o un vídeo que mostri una situació extranya i innusual per als alumnes. Això els farà reaccionar de diferents maneres i els generarà opinions diverses. El que es proposa seguidament, és que sense fer cap mena de comentari al respecte, descriguin el que han vist i facin un resum per escrit. Un cop fet això, es posaran en comú les diferents descripcions i es plantejarà la pregunta: Com pot ser que d'un mateix fet sorgeixin diferents opinions i descripcions? És aquí quan el mestre farà una llista de totes les respostes que els alumnes donin i es farà una reflexió col·lectiva de la diversitat d'opinió.
Aquesta activitat pot tenir variacions i això també és molt interessant... ens podem basar en la part deductiva de les descripcions que han fet els alumnes, de la representació d'experiències personals o prejudicis, etc. I a més a més, existeixen multitud de situacions per representar tant reals, mitjançant fotografies o vídeos, que poden motivar als alumnes perquè són activitats diferents i sorprenents a les quals no s'hi solen trobar.

Així doncs, aquests espais educatius ens ofereixen molts recursos sobre diferents temes que són interessants de treballar a l'escola.




adreça de la pàgina principal de EDUTEKA: http://www.eduteka.org/ProyectosWebquest.php?tipox=1

adreça de l'activitat escollida: http://www.eduteka.org/modulos.php?catx=2&idSubX=36&ida=523&art=1